Ce înseamnă „suma blocată pe card”?
Suma blocată pe card este o suma rezervată, care umează a se plăti din contul tău pentru diferite operațiuni. Sumele blocate pot proveni din mai multe surse:
➤⠀diferite sume restante sau popriri;
➤⠀plăți în rate făcute cu cardul de credit, unde suma se diminuează lunar, pe masură ce se descarcă ratele;
➤⠀tranzacții cu cardul efectuate la terminalele altor bănci, fie că este vorba despre o tranzacție la ATM, o plată la POS-ul comerciantului sau pe Internet.
Sumele blocate din tranzacțiile cu cardul sunt sumele rezervate atunci când faci o tranzacție la terminalul altei bănci, fie că este vorba despre o tranzacție la ATM, o plată la POS-ul comerciantului sau pe Internet. 🌐
Blocarea sumei reprezintă garanția că banca respectivă își va primi banii pe care i-ai ridicat, respectiv că un comerciant își va primi banii pentru bunurile / serviciile oferite.
Termenul de decontare al tranzacțiilor făcute la terminalele altor bănci este de maxim 30 de zile. Adică, în acest interval tranzacția se va deconta automat și va dispărea din secțiunea „Suma blocată”, fiind efectiv debitată din cont. 🙂
De ce pot avea sume blocate pe card?
Pentru că ai:
➤⠀încercat o tranzacție cu cardul, care nu s-a finalizat cu succes, dar totuși suma a rămas blocată;
➤⠀diferite sume restante sau popriri, care se vor recupera ulterior, când vei avea bani disponibili pe cont;
➤⠀făcut plăți în rate cu cardul de credit, unde suma se diminuează lunar, pe masură ce se descarcă ratele;
➤⠀făcut tranzacții cu cardul la terminalele altor bănci, fie că este vorba despre o tranzacție la ATM, o plată la POS-ul comerciantului sau pe Internet.
În cazul tranzacțiilor cu mesaj de eroare, atât la POS comerciant cât și pe Internet sumele pot rămâne blocate pe cont.
În astfel de situații, nu te îngrijora, poți solicita deblocarea sumei fie prin apel în Call Center (la numărul înscris pe spatele cardului), fie în orice unitate a Băncii Transilvania, urmând ca banii să revină pe cont în cel mai scurt timp. ⏳
Orice sumă provenită din tranzacții cu cardul rămâne blocatăt pe cont maxim 20 zile, iar apoi se repune automat în cont, dacă nu se solicită decontarea tranzacției.
Sumele blocate sunt redate pe extras de cont în secțiunea „Sume Blocate”. 🔒
Din ce motive au loc „tranzacțiile eșuate”?
O tranzacție eșuată poate apărea din cauza unuia sau mai multor factori, de exemplu:
➤⠀card blocat;
➤⠀card expirat;
➤⠀card demagnetizat;
➤⠀fonduri insuficiente;
➤⠀diferite erori de comunicație;
➤⠀limita de tranzacționare depășită;
➤⠀introducerea eronată a codului PIN;
➤⠀introducerea incorectă a datelor cardului pentru plățile pe Internet (numărul cardului, data de expirare, codul CVV, parola 3D Secure).
Există posibilitatea ca unele tranzacții să fie deblocate automat?
Dacă s-a efectuat o tranzacție, care în termen de 20 zile calendaristice nu a fost cerută în decontare (de către comerciant / o altă bancă de la care ai ridicat numerar), va fi deblocată printr-un proces automat, iar suma se va repune în cont. 💰
În situația în care ai beneficiat de produsul / serviciul tranzacționat, însa suma nu a fost decontată de comerciant în termen de 20 zile calendaristice, chiar dacă tranzacția este deblocată automat, comerciantul / banca respectivă are dreptul să ceară și ulterior tranzacția în decontare.
În cazul tranzacțiilor făcute la benzinăriile cu terminale neasistate (unde îți faci singur plata) ți se blochează, de obicei, o anumită sumă standard (de ex. 50 Euro). 💶
În momentul în care se decontează tranzacția, și se va debita din cont doar contravaloarea combustibilului cu care ai alimentat, iar diferența de sumă ți se repune automat pe cont.
De ce am suma blocată pe card deși am plătit la desținatie (hotel)?
În functie de termenii și condițiile rezervării, comerciantul poate solicita și blocarea unei garanții.
Această garanție se deblochează după ce a fost făcută plata efectivă a serviciilor, fie la solicitarea comerciantului, fie automat după 20 zile. 📆
Dacă observi că totuși comerciantul nu ți-a deblocat suma, deși ai plătit serviciile, poți contacta Call Center BT (la numărul de pe spatele cardului) pentru a iniția refuzul la plată.
Am o suma blocată de peste două luni pe cardul meu, deși tranzacția pe care am făcut-o la comerciant a fost respinsă. Cum procedez pentru a o debloca?
O sumă nu poate fi blocată mai mult de 20 zile calendaristice pe cont.
Dacă nu este decontată de comerciant în acest termen, suma va reveni automat în soldul disponibil. 🔐
-
Ultima actualizare
15.05.2023