Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store
Termenii și condiții

Disclaimer

AI Search este un proiect pilot - în varianta beta - care folosește tehnologia GPT4 pentru a simplifica procesul de căutare și înțelegere a produselor bancare.

AI Search este antrenat să răspundă unor întrebări care au legătură exclusiv cu produsele bancare oferite de BT, însă în anumite situații și în funcție de întrebările adresate, este posibil să răspundă și la întrebări generale. Raspunsurile oferite sunt generate automat si trebuie sa fie utilizate doar in scop informativ. Serviciul poate oferi uneori conținut inexact sau potențial ofensator, care nu reprezintă punctul de vedere al Bancii Transilvania. Sunteți singurul responsabil pentru utilizarea conținutului generat de acest serviciu în orice mod. Nu vă bazați pe acest serviciu pentru sfaturi financiare, juridice sau alte sfaturi profesionale si nu introduceți în acesta date cu caracter personal sau alte informații confidențiale.

Utilizarea AI Search presupune acceptarea Termenilor și condițiilor.

Accesul și utilizarea serviciului implică acceptarea fără rezerve a acestor termeni și condiții. Dacă nu sunteți de acord cu acestea, vă rugăm să nu utilizați acest serviciu. Prin acceptarea termenilor și condițiilor pentru a folosi acest serviciu furnizat algoritmic de un model de inteligență artificială, va asumați întreg riscul în ceea ce privește calitatea, siguranța și performanța acestui serviciu.

Banca Transilvania nu furnizează nicio garanție în legătură cu răspunsurile oferite de acest serviciu.

AI Search furnizează răspunsuri algoritmic și acestea pot conține uneori informații inexacte sau limbaj potențial ofensator. Aceste informații nu exprimă poziția Băncii Transilvania și nu pot angaja responsabilitatea Băncii pentru conținutul oferit.

AI Search nu oferă răspunsuri la întrebări personalizate, astfel încât prin utilizarea acestuia va obligați să nu furnizați și să nu introduceți în mesajele/întrebările transmise niciun fel de date cu caracter personal sau alte informații confidențiale. În cazul nerespectării acestei obligații, prin inserarea unor date personale/informații confidențiale în cadrul AI Search, va exprimați consimțământul pentru prelucrarea acestora în vederea oferirii serviciului (răspunsurilor la întrebările pe care le adresați), precum și pentru îmbunătățirea modelului algoritmic al robotului de către dezvoltatorul acestuia.

Orice informație furnizată de către utilizatori în timpul interacțiunii cu AI Search va fi tratată în mod confidențial, fiind dezvăluită doar unor destinatari care au dreptul și nevoia de a o cunoaște.

Conținutul oferit de AI Search are doar scop informativ.

Utilizatorii sunt responsabili pentru întrebările și mesajele adresate în cadrul utilizării AI Search. Orice abuz sau limbaj neadecvat poate duce la întreruperea interacțiunii.

AI Search nu oferă sfaturi financiare, juridice sau profesionale și nu înlocuiește consultarea unor experți umani sau profesioniști specializați în domeniul respectiv. Utilizatorii nu trebuie să se bazeze pe informațiile furnizate de către AI Search pentru luarea deciziilor.

Banca își rezervă dreptul de a întrerupe serviciul AI Search în orice moment, fără o notificare prealabilă.

Termenii și condițiile pot fi revizuite/ actualizate în orice moment.

DOAR PENTRU CLIENTII BT

Cum se calculează dobânda la depozite?

Noi calculăm dobânda depozitelor după următoarea formulă:

Dobânda brută* = (Valoarea nominală** x Numărul de zile efective***Rata dobânzii) / 360 x 100  


Altfel spus, dobânda brută este rezultatul raportului (împărțirii) dintre:

„valoarea nominală” înmulțită cu „numărul de zile efective înmulțite cu „rata dobânzii” (ai mai jos ce înseamnă fiecare dintre ele);

⠀și produsul dintre numerele: 360 și 100.


⠀Dobânda cuvenită se raportează la anul calendaristic. Așadar, întreaga ecuație se împarte la 360 (de zile) și se înmulțește cu 100, ca să aflăm exact valoarea procentuală a dobânzii. 


Exemplu de calcul

Dar, ca să fie totul cât se poate de clar, venim și cu un exemplu de calcul, astfel încât să nu mai existe loc pentru neclarități. 😃


Astfel, considerăm (cu drept de exemplu) un depozit:

⠀în valoare de 5.000 lei;

⠀constituit pe 3 luni (90 de zile); 

⠀cu o dobândă de 2,5%.


Pentru un astfel de depozit, calculul dobânzii ar arăta astfel: 

(5.000 x 90 x 2,5) / (360 x 100) = 31,25 lei brut. Adică 28,12 lei net (cu un impozit aplicat de 10%).


Adnotări

* Dobânda brută reprezintă valoarea dobânzii calculate de bancă, după formula explicată mai sus, înainte de impozitare. Dacă am ajuns la acest capitol, este bine să știi și că valoarea dobânzii nete” este egală cu diferența (scăderea) dintre „dobânda brută” și „impozitul în valoare de 10%” (aplicat dobânzii brute).  

** „Valoarea nominală” este egală cu suma de constituire a depozitului. De exemplu, dacă vrei să deschizi un depozit de 5.000 lei, valoarea nominală a acestuia va fi 5.000 de lei.

*** „Număr de zile efectiv” reprezintă numărul de zile scurs de la data constituirii, până în ziua maturității / scadenței depozitului.


PS: Dacă vrei să afli mai multe și despre rata dobânzii, poți face asta accesând întrebarea Ce este rata dobânzii la credite?. 😉

  • Ultima actualizare

    14.09.2022
Ti-a fost util raspunsul?
612
228