Cum se calculeaza dobanda la depozite?

Autor: Banca Transilvania

Noi o calculam dupa urmatoarea formula:

Dobanda bruta = (Valoarea nominala x Numarul de zile efective x Rata dobanzii) / 360 x 100, unde: 

•   dobanda bruta” reprezinta o valoare absoluta (de exemplu 45 de lei) si este valoarea dobanzii calculate de banca, dupa formula explicata mai sus, inainte de impozitare.

Tot in legatura cu aceasta, “Dobanda neta” = dobanda bruta – impozitul in valoare de 16% aplicat dobanzii brute. Acesta se retine la sursa in cazul depozitelor bancare.

•   valoarea nominala” este egala cu suma de constituire a depozitului (de exemplu, daca vrei sa deschizi un depozit de 2.000 lei, valoarea nominala a acestuia va fi 2000 de lei).

In cazul contului de economii, valoarea nominala este egala cu soldul contului de economii de la finalul fiecarei zi, intrucat dobanda se calculeaza zilnic si se plateste lunar.

•   numar de zile efectiv” reprezinta numarul de zile scurs de la data constituirii / prelungirii automate, pana in ziua maturitatii / scadentei depozitului

•   rata dobanzii” are o valoare relativa (in procente) si este dobanda afisata de banca, aferenta depozitului, in functie de tipul si durata acestuia.

Dobanda cuvenita se raporteaza la anul calendaristic, luand in calcul 360 de zile.

Ti-a fost util raspunsul?
16
25
Raspuns oferit cu de Banca Transilvania

Intrebare inregistrata cu etichetele