Cum realizez un buget daca vreau sa iau un credit?

Autor: Banca Transilvania

Pentru a nu lua un credit fara a fi sigur ca ai posibilitatea de a-l plati iti recomandam sa faci un buget de venituri si cheltuieli.

Cum se realizeaza acesta? Simplu. Noi te ajutam sa pui la un loc informatii despre veniturile si cheltuielile tale, istoricul de creditare, precum si impactul noului credit, pentru a fi siguri ca decizia de a lua un credit va fi una informata si responsabila.

Daca te gandesti sa iei un credit, poti calcula online ratele lunare in simulatorul de credite BT si apoi afli telefonic daca te incadrezi pentru suma dorita. 

Pentru a nu lua un credit fara a fi sigur ca ai posibilitatea de a-l plati iti recomandam sa faci un buget de venituri si cheltuieli 😊. 

Veniturile – aici trebuie sa treci absolut toate sursele tale de venit. 

Uite aici ar fi cateva: 

βž• Salariu. Ok, daca salariul tau e fix, treaba este simpla. Totusi daca esti zilier sau esti platit per ora, ori in functie de comision, adauga in buget salariul minim pe care il primesti in fiecare luna. 

βž• Banii pe care ii primesti sub forma tichetelor de masa (pe acestia ii poti echivala cu cheltuielile variabile – vezi mai jos) 

βž• Alocatia copilului – in cazul in care esti parinte (stii tu, job-ul acela cu norma intreaga) 

βž• Bonusurile pe care le primesti periodic la job 

βž• Primele – pentru ca te stim, esti amazing! 

βž• Banii care iΘ›i vin de pe urma dividentelor (daca e cazul) 

βž• Banii care vin de pe urma chiriasilor 


Cheltuielile – acestea se impart in: 

1.  Cheltuieli fixe – adica cele care vin in fiecare luna si mananca cate un pic din bugetul tau. Le recunosti foarte usor, dupa urmatoarele denumiri: 

βž– Chirie 

βž– Utilitati – apa, gaz, electricitate 

βž– Abonamente – la telefon, internet, televiziune, la sala 2

βž– Credite – spre exemplu pentru masina 

βž– Asigurari 


2. Cheltuieli variabile – acestea se prezinta in mod inconstant, iar atunci cand apar, iau din bugetul tau sume greu de urmarit. Tocmai din acest motiv este foarte important sa le recunoastem si sa fim cu ochii pe ele: 

βž– Mancare 

βž– Activitati de relaxare 

βž– Excursii si vacante 

βž– Produse de igiena si cosmetica 

βž– Imbracaminte si incaltaminte, iar lista poate continua. 


Acum ca ai intocmit aceste liste, tot ce iti mai ramane de facut este sa scazi din totalul veniturilor, totalul cheltuielilor. Suma obtinuta sunt de fapt banii care iti raman la finalul lunii. Ce spui? In acest buget se mai incadreaza inca o rata pentru un credit? πŸ€”

Daca raspunsul este da, atunci e bine sa stii ca noi te ajutam sa pui la un loc informatii despre veniturile si cheltuielile tale, istoricul de creditare, precum si impactul noului credit, pentru a fi siguri ca decizia finala va fi una informata si responsabila πŸ€“. 

Daca te gandesti sa iei un credit, poti calcula online ratele lunare in simulatorul de credite BT si apoi afli telefonic daca te incadrezi pentru suma dorita.

Ti-a fost util raspunsul?
72
11
Raspuns cu de Banca Transilvania

Tags