Cum alegi să rambursezi creditul: în rate egale sau descrescătoare?
Când dorești un credit, poți alege, chiar la început sau oricând ulterior, să rambursezi în rate egale sau descrescătoare. Câteva detalii pentru o decizie cât mai bună:
- Îți faci o idee care este rata creditului – se calculează în funcție de produsul ales, suma și perioada de creditare dorită, precum și de tipul dobânzii (fixă sau variabilă).
- Modul de rambursare poate fi schimbat când dorești, pe parcursul creditului. În funcție de varianta cea mai potrivită bugetului tău, tu hotărăști dacă treci la rate egale sau, după caz, descrescătoare.
- Rambursarea cu rate descrescătoare presupune o rată de plată în cuantum mai mare în prima perioadă de derulare a creditului și o evoluție descendentă până la finalul perioadei de rambursare, iar dobânda totală achitată este mai mică decât în cazul rambursării prin rate egale. Explicația este aceasta: se calculează prin aplicarea procentului de dobândă la sold, iar pe măsură ce soldul creditului scade, prin rambursarea de principal, valoarea dobânzii din rată începe să scadă.
- Dacă alegi să rambursezi creditul prin rate egale, valoarea ratei lunare este aceeași în fiecare lună. Cuantumul ratei lunare este constant pe întreaga perioadă de rambursare a creditului, iar dobânda totală achitată este mai mare decât în cazul rambursării prin rate descrescătoare.
- Suma pe care o poți împrumuta depinde și de gradul de îndatorare prevăzut de reglementările în vigoare – indiferent de modul de rambursare.
- Cum poți solicita trecerea la rate descrescătoare/egale: te așteptăm la bancă, unde îți vom explica soluțiile pentru care poți opta și îți vom prezenta un grafic de rambursare alternativ, urmând ca în funcție de decizia ta să efectuăm o analiză financiară pentru a verifica încadrarea în noile condiții ale creditului. Ulterior analizei vei primi rezoluția finală dacă te încadrezi din punct de vedere legal al gradului de îndatorare, iar dacă optezi să schimbi modul de rambursare a creditului, te rugăm să te programezi pentru a veni la bancă, pentru semnarea actului adițional la contractul de credit care formalizează decizia ta.
Ultima actualizare