DOAR PENTRU CLIENTII BT
Ce trebuie să fac dacă vreau să retrag o sumă mare de bani din contul meu?
Pentru a ridica o sumă mai mare de 40.000 RON respectiv 5.000 EUR este nevoie să îți faci o programare în agenție cu minim 24 de ore înainte.
Programarea este necesară, deoarece din motive de securitate, atât a clienților, cât și a angajaților, nu păstrăm sume mari de bani în agențiile de cartier. Prin urmare, pentru retragererile mari agenția trebuie anunțată, ca să aducă banii în unitate. 😊
⚖ În plus, trebuie să știi că legislația din România prevede niște limite maximale ale tranzacțiilor cu numerar și anume: 10.000 de RON / zi / pentru plăți pentru persoanele juridice. În cazul persoanelor fizice, în general, nu există o limită impusă de lege. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că orice tranzacție cu numerar peste valoarea de 10.000 EUR sau echivalentul - indiferent de valută - se raportează automat conform legii 129 / 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor.
De asemenea, operațiunile în numerar efectuate de către persoane fizice, ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea sau restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 RON / tranzacție. În aceste condiții, pentru sume mai mari se solicită documente justificative 📃, care pot să fie inclusiv declarații pe proprie răspundere ale clienților (în legătură cu destinația sumelor).
❗ Având în vedere aceste condiții, băncile (inclusiv Banca Transilvania) au obligația să urmărească respectarea plafoanelor stabilite și implicit să solicite documente justificative pentru retragerile de numerar ce depășesc anumite valori.
Practic, conform legislației, Banca este obligată să îți solicite documente justificative pentru tranzacțiile persoanelor fizice care depășesc 50.000 RON / tranzacție.
E un lucru bun pentru societate și clienți faptul că există legislație care să solicite dovedirea destinației fondurilor?
🤓 Da, noi credem că da – mai ales că această legislație este similară în toate țările civilizate și în întreaga Europa. Este un lucru bun să existe reguli și tranzacțiile să fie verificate, pentru a se asigura transparența tranzacțiilor, a scopului pentru care acestea sunt efectuate și pentru a ne asigura că activitățile ilicite nu sunt ușor de realizat. Adică aceste limite și reglementări legale – care există peste tot în Europa – ajută să avem o societate și un ecosistem financiar solid, cu reguli și protejat de activități ilegale.
-
Ultima actualizare
21.09.2022