Ce sunt „dividendele”?
Profiturile companiilor se pot repartiza acționarilor, proporțional cu numărul de acțiuni deținute.
Partea din profit distribuită acționarilor se constituie în dividende. 😊
Definiția și tipurile de dividende:
Dividendele reprezintă „parte din profitul unei societăți pe acțiuni (S.A.) care revine fiecărui acționar la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar, în raport cu acțiunile pe care le posedă”. 📑
Dividendele pot fi de mai multe feluri:
❶⠀Dividende plătite în bani: sunt dividendele care intră în posesia acționarilor în numerar;
❷⠀Dividende plătite în acțiuni: acestea nu sunt dividende, dar pot fi privite ca unele, întrucât profitul companiei este transmis acționarilor, sub formă de acțiuni.
Cum se calculează dividendele?
Adunarea Generală a companiei decide ce parte din profit se repartizează ca dividende. Această sumă se împarte la numărul total de acțiuni, rezultând dividendul pe o acțiune.
Fiecare acționar își calculează dividendele de încasat înmulțind dividendul pe acțiune cu numărul de acțiuni deținute. 😉
Cum se impozitează dividendele?
Impozitul pe dividende a rămas la nivelulul procentului din anul 2023, adică 8%. Persoana fizică nu are obligația de a declara și de a plăti acest impozit. Acesta este un impozit care se reține la sursă de către societatea care repartizează și plătește dividendele.
Avantaje și dezavantaje ale dividendelor:
➤⠀Avantaj: acționarii beneficiază direct de profiturile companiilor.
➤⠀Dezavantaj: prin distribuirea de dividende, valoarea acțiunii unei companii scade, cu o sumă care poate fi mai mare sau mai mică decât valoarea dividendului.