Ce este „Centrala Riscurilor de Credit”?

Autor: Banca Transilvania

„Centrala Riscurilor de Credit” (CRC) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind:

⠀expunerea fiecarei persoane declarante* din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si / sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (de 20.000 lei); 

⠀precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.  


Centrala Riscului de Credit este administrata de „Banca Nationala a Romaniei”.  🙂


* Persoanele declarante pot fi:

⠀institutiile de credit;

⠀sau institutiile financiare nebancare inscrise in registrul special.Cine este raportat in cadrul Centralei Riscurilor de Credit? 

debitori persoane fizice si juridice nonbancare care au expunere mai mare de 20000 RON sau echivalent RON;

grupurile de persoane fizice si / sau juridice care reprezinta un grup de clienti aflati in legatura / un singur debitor;

posesorii de card de debit si / sau de credit, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi calificate drept frauda.Care poate fi valoarea minima a creditelor prin care se declara informatii? 

La Centrala Riscurilor de Credit se declara informatii de risc de credit pentru debitorii care au o expunere cumulata mai mare de 20.000 RON sau echivalent RON, neexistand o limita minima pentru valoarea individuala a creditelor.  😕Care poate fi valoarea minima a restantelor si cat timp sunt stocate informatiile furnizate la CRC? 

Restantele au o valoare minima de 1 RON iar informatiile furnizate la CRC sunt stocate pe o perioada de timp de 7 ani.  Cand sunt actualizate datele din baza de date CRC? 

Informatiile se raporteaza lunar, intre datele de 1 si 17 a fiecarei luni, pentru luna precedenta.  📆

In cazul in care data de 17 nu este o zi bancara, perioada de raportare se incheie in urmatoarea zi lucratoare. 

Informatiile actualizate pot fi accesate dupa aceasta data.  😉

Ti-a fost util raspunsul?
8
6
Raspuns cu de Banca Transilvania

Tags