DOAR PENTRU CLIENTII BT

Ce drepturi am atunci când iau un credit?

Atunci când iei un credit, în primul rând te consiliem pentru a alege creditul potrivit nevoii tale. Respectăm dreptul la informare și îți punem la dispoziție informațiile standard la nivel european despre creditul tău și un draft al contractului pe care îl vei semna. 

➤ Înainte de semnarea contractului poți cere ofertele existente pentru a lua o decizie informată, pentru a face o comparație între tipurile de produs sau între produsele cu tipuri diferite de dobândă. 

➤ Ai dreptul la a cere o ofertă ce cuprinde:

  informațiile standard la nivel european 

  un exemplar al contractului de credit 

un grafic de rambursare

➤ Ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului în rate egale descrescătoare.

➤ Ai dreptul de a rambursa anticipat creditul, integral sau parțial. 

➤ În cazul în care tu sau soțul/soția te afli în una din următoarele situații: șomaj, reducerea cu minim 15% a salariului sau deces, iar acest lucru te-a determinat să înregistrezi restanțe la credit, ai dreptul să ți se aplice o dobândă penalizatoare mai mică. Pentru a ți se aplica o dobândă penalizatoare redusă, trebuie să ne prezinți documente doveditoare a situației în care te afli.  


E bine să știi că: Dobânda penalizatoare redusă, nu poate depăși cu mai mult de 3 puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanțe. 

➤ Ai dreptul de a ți se răspunde în scris sau, într-o altă formă aleasă de tine, cu privire la acordarea sau neacordarea creditului. Îți vom da un răspuns în termen de 30 de zile de la depunerea integrală a documentelor aferente dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la data depunerii cererii inițiale de solicitare a creditului.

Ce trebuie să iau în calcul când cer un credit?

În primul rând ar trebui să te gândești la tipul de credit de care ai nevoie: de consum, imobiliar sau ipotecar?

Tipul de credit recomandat pornește de la nevoia ta:

➤ dacă ai nevoie de bani pentru cheltuieli pe care nu dorești să le justifici îți recomandăm creditul de nevoi personale sau de consum

➤ dacă  dorești să achiziționezi sau să construiești un imobil pe care să îl și aduci în garanție, atunci îți recomandăm creditul ipotecar

➤ dacă dorești să achiziționezi sau să construiești un imobil și dorești să garantezi creditul cu un alt imobil, atunci îți recomandăm creditul imobiliar.

Care este suma reală de care am nevoie și ce rată îmi permit să plătesc lunar?

Suma reală de care ai nevoie pornește de la nevoia ta, iar rata pe care o poți plăti lunar este acea sumă calculată în funcție de nivelul venitului (al tău sau al unei persoane care poate garanta pentru tine, numit codebitor) și de nivelul cheltuielilor medii lunare pe care le ai (sau pe care le ai împreună cu codebitorul, dacă e cazul).

Ce tip de dobândă are creditul pe care îl aleg: fixă sau variabilă?

Dobânda fixă își menține același nivel pe întreaga perioadă de creditare. Astfel, știi clar ce sumă ai de plătit lunar. Dobânda variabilă se modifică în funcție de indicele de referință (ROBOR, EURIBOR, LIBOR etc). Acești indici pot să crească sau să scadă și să influențeze nivelul dobânzii prin creșterea sau prin scăderea acesteia.

Am dreptul să renunț la credit?

La fel ca în cazul oricărui bun sau serviciu, există o anumită perioadă în care poți renunța la credit, fără să îți justifici decizia.

Astfel, dacă a fost semnat contractul, dar din diverse motive nu mai dorești creditul, poți renunța la acesta. După semnarea contractului, ai la dispoziție o perioadă de 14 zile calendaristice în care te poți retrage automat din contract. Acest lucru se face prin notificarea băncii și returnarea părții din credit care a fost trasă, dacă este cazul, și a dobânzii aferente.

Ce obligații am dacă vreau să renunț la contract în termen de 14 zile?

➤ Să notifici în scris creditorul. 

➤ Să plătești creditorului împrumutul sau partea de împrumut trasă și dobânda aferentă din momentul contractării până la data rambursării.

Dacă te gândești să iei un credit, poți calcula online ratele lunare în simulatorul de credite BT și apoi afli telefonic dacă te încadrezi pentru suma dorită. 😉

  • Ultima actualizare

    01.09.2022
Ti-a fost util raspunsul?
108
14