DOAR PENTRU CLIENTII BT

Ce drepturi am atunci cand iau un credit?

Autor: Banca Transilvania

Atunci cand iei un credit, in primul rand te consiliem pentru a alege creditul potrivit nevoii tale. Respectam dreptul la informare si iti punem la dispozitie informatiile standard la nivel european despre creditul tau si un draft al contractului pe care il vei semna. 

➤ Inainte de semnarea contractului poti solicita ofertele existente pentru a lua o decizie informata, pentru a face o comparatie intre tipurile de produs sau intre produsele cu tipuri diferite de dobanda. 

➤ Ai dreptul la a solicita o oferta ce cuprinde:

  informatiile standard la nivel european 

  un exemplar al contractului de credit 

un grafic de rambursare

➤ Ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului in rate egale descrescatoare.

➤ Ai dreptul de a rambursa anticipat creditul, integral sau partial. 

➤ In cazul in care tu sau sotul/sotia te afli in una din urmatoarele situatii: somaj, reducerea cu minim 15% a salariului sau deces, iar acest lucru te-a determinat sa inregistrezi restante la credit, ai dreptul sa ti se aplice o dobanda penalizatoare mai mica. Pentru a ti se aplica o dobanda penalizatoare redusa, trebuie sa ne prezinti documente doveditoare a situatiei in care te afli.  


E bine sa stii ca: Dobanda penalizatoare redusa, nu poate depasi cu mai mult de 3 puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restante. 

➤ Ai dreptul de a ti se raspunde in scris sau, intr-o alta forma aleasa de tine, cu privire la acordarea sau neacordarea creditului. Iti vom da un raspuns in termen de 30 de zile de la depunerea integrala a documentelor aferente dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la data depunerea cererii initiale de solicitare a creditului.

Ce trebuie sa iau in calcul cand solicit un credit?

In primul rand ar trebui sa te gandesti la tipul de credit de care ai nevoie: de consum, imobiliar sau ipotecar?

Tipul de credit recomandat porneste de la nevoia ta:

➤ daca ai nevoie de bani pentru cheltuieli pe care nu doresti sa le justifici iti recomandam creditul de nevoi personale sau de consum

➤ daca  doresti sa achizitionezi sau sa construiesti un imobil pe care sa il si aduci in garantie, atunci iti recomandam creditul ipotecar

➤ daca doresti sa achizitionezi sau sa construiesti un imobil si doresti sa garantezi creditul cu un alt imobil, atunci iti recomandam creditul imobiliar.

Care este suma reala de care am nevoie si ce rata imi permit sa platesc lunar?

Suma reala de care ai nevoie porneste de la nevoia ta, iar rata pe care o poti plati lunar este acea suma calculata in functie de nivelul venitului (al tau sau al unei persoane care poate garanta pentru tine, numit codebitor) si de nivelul cheltuielilor medii lunare pe care le ai (sau pe care le ai impreuna cu codebitorul, daca e cazul).

Ce tip de dobanda are creditul pe care il aleg: fixa sau variabila?

Dobanda fixa isi mentine acelasi nivel pe intreaga perioada de creditare. Astfel, stii clar ce suma ai de platit lunar. Dobanda variabila se modifica in functie de indicele de referinta (ROBOR, EURIBOR, LIBOR etc). Acesti indici pot sa creasca sau sa scada si sa influenteze nivelul dobanzii prin cresterea sau prin scaderea acesteia.

Am dreptul sa renunt la credit?

La fel ca in cazul oricarui bun sau serviciu, exista o anumita perioada in care poti renunta la credit, fara sa iti justifici decizia.

Astfel, daca a fost semnat contractul, dar din diverse motive nu mai doresti creditul, poti renunta la acesta. Dupa semnarea contractului, ai la dispozitie o perioada de 14 zile calendaristice in care te poti retrage automat din contract. Acest lucru se face prin notificarea bancii si returnarea partii din credit care a fost trasa, daca este cazul, si a dobanzii aferente.

Ce obligatii am daca vreau sa renunt la contract in termen de 14 zile

➤ Sa notifici in scris creditorul. 

➤ Sa platesti creditorului imprumutul sau partea de imprumut trasa si dobanda aferenta din momentul contractarii pana la data rambursarii.

Daca te gandesti sa iei un credit, poti calcula online ratele lunare in simulatorul de credite BT si apoi afli telefonic daca te incadrezi pentru suma dorita.  😉

Ti-a fost util raspunsul?
105
14
Raspuns cu de Banca Transilvania