Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store
Termenii și condiții

Disclaimer

AI Search este un proiect pilot - în varianta beta - care folosește tehnologia GPT4 pentru a simplifica procesul de căutare și înțelegere a produselor bancare.

AI Search este antrenat să răspundă unor întrebări care au legătură exclusiv cu produsele bancare oferite de BT, însă în anumite situații și în funcție de întrebările adresate, este posibil să răspundă și la întrebări generale. Raspunsurile oferite sunt generate automat si trebuie sa fie utilizate doar in scop informativ. Serviciul poate oferi uneori conținut inexact sau potențial ofensator, care nu reprezintă punctul de vedere al Bancii Transilvania. Sunteți singurul responsabil pentru utilizarea conținutului generat de acest serviciu în orice mod. Nu vă bazați pe acest serviciu pentru sfaturi financiare, juridice sau alte sfaturi profesionale si nu introduceți în acesta date cu caracter personal sau alte informații confidențiale.

Utilizarea AI Search presupune acceptarea Termenilor și condițiilor.

Accesul și utilizarea serviciului implică acceptarea fără rezerve a acestor termeni și condiții. Dacă nu sunteți de acord cu acestea, vă rugăm să nu utilizați acest serviciu. Prin acceptarea termenilor și condițiilor pentru a folosi acest serviciu furnizat algoritmic de un model de inteligență artificială, va asumați întreg riscul în ceea ce privește calitatea, siguranța și performanța acestui serviciu.

Banca Transilvania nu furnizează nicio garanție în legătură cu răspunsurile oferite de acest serviciu.

AI Search furnizează răspunsuri algoritmic și acestea pot conține uneori informații inexacte sau limbaj potențial ofensator. Aceste informații nu exprimă poziția Băncii Transilvania și nu pot angaja responsabilitatea Băncii pentru conținutul oferit.

AI Search nu oferă răspunsuri la întrebări personalizate, astfel încât prin utilizarea acestuia va obligați să nu furnizați și să nu introduceți în mesajele/întrebările transmise niciun fel de date cu caracter personal sau alte informații confidențiale. În cazul nerespectării acestei obligații, prin inserarea unor date personale/informații confidențiale în cadrul AI Search, va exprimați consimțământul pentru prelucrarea acestora în vederea oferirii serviciului (răspunsurilor la întrebările pe care le adresați), precum și pentru îmbunătățirea modelului algoritmic al robotului de către dezvoltatorul acestuia.

Orice informație furnizată de către utilizatori în timpul interacțiunii cu AI Search va fi tratată în mod confidențial, fiind dezvăluită doar unor destinatari care au dreptul și nevoia de a o cunoaște.

Conținutul oferit de AI Search are doar scop informativ.

Utilizatorii sunt responsabili pentru întrebările și mesajele adresate în cadrul utilizării AI Search. Orice abuz sau limbaj neadecvat poate duce la întreruperea interacțiunii.

AI Search nu oferă sfaturi financiare, juridice sau profesionale și nu înlocuiește consultarea unor experți umani sau profesioniști specializați în domeniul respectiv. Utilizatorii nu trebuie să se bazeze pe informațiile furnizate de către AI Search pentru luarea deciziilor.

Banca își rezervă dreptul de a întrerupe serviciul AI Search în orice moment, fără o notificare prealabilă.

Termenii și condițiile pot fi revizuite/ actualizate în orice moment.

Cum se calculează inflația?

Inflația este calculată pe baza ponderării evoluțiilor prețurilor la bunuri și servicii, în funcție de structura anuală a cheltuielilor gospodăriilor populației – media obiceiurilor de consum.

De exemplu, în România în anul 2022 structura coșului de consum a fost următoarea:

⠀produse alimentare – 33,02%;

⠀bunuri nealimentare – 49,38%;

⠀servicii – 17,60%.

Din perspectiva europeană, este foarte important să monitorizăm inflația pe indicele armonizat al prețurilor de consum – calculat pe baza unei metodologii unice pentru toate țările UE.  🌍

Pe parcursul ultimelor trimestre am asistat la creșterea generalizată a prețurilor de consum cu ritmuri în accelerare (spre cele mai ridicate din ultimele decenii), pe plan mondial, la nivel european și în sfera internă. Această intensificare a presiunilor inflaționiste a fost determinată de o serie de factori, din sfera ofertei (suprapunerea șocurilor, inclusiv cel din piața de energie), cererii (relansarea economică post-pandemie) și geo-politici (evenimentele din Ucraina și consecințele acestora).

De exemplu, conform datelor Fondului Monetar Internațional (FMI) prețurile internaționale la energie au crescut cu un ritm mediu anual de 99,6% în 2021 și cu o rată medie anuală de 70,4% în perioada ianuarie – noiembrie 2022. Evoluția nu a fost determinată de o creștere semnificativă a cererii de energie, ci de consecințele pandemiei – tranziția spre un nou model economic, bazat pe consumul de energie predominant din surse regenerabile. În acest context, guvernele au implementat măsuri pentru contracararea evoluțiilor din piața de energie, inclusiv pe plan intern, acestea fiind recent prelungite până în primăvara anului 2025.  

Totodată, cotațiile internaționale la țiței au crescut cu ritmuri medii anuale de aproximativ 70% în 2021, respectiv 40% în 2022.

De asemenea, prețurile internaționale la alimente s-au majorat cu 26,1% an/an în medie în 2021 și cu 15,2% an/an în medie în intervalul ianuarie – noiembrie 2022.  📈

La nivelul economiei reale am asistat la continuarea relansării post-pandemie în ultimele trimestre, evoluție influențată de o serie de factori, inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanțare (ratele nominale de dobândă ajustate cu inflația), dar și excesul de economisire acumulat în trimestrele în care erau în vigoare restricții sanitare.

Poți găsi mai multe detalii despre toate cele de mai sus în articolul nostru de pe Blog: „Inflația de acum, un puseu”.  🙂

  • Ultima actualizare

    28.05.2024
Ti-a fost util raspunsul?
0
2