Vezi raspunsul pe intreb.bancatransilvania.ro

Ce sunt dividendele?

Profiturile companiilor se pot repartiza actionarilor, proportional cu numarul de actiuni detinute. Partea din profit distribuita actionarilor se constituie in dividende.

Definitia dividendelor

Parte din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, in raport cu actiunile pe care le poseda.

Tipuri de dividende

  1. dividendele platite in bani, sunt dividendele care intra in posesia actionarilor in numerar
  2. dividendele platite in actiuni; aceastea nu sunt dividende, dar pot fi privite ca dividende, intrucat profitul companiei este transmis actionarilor, sub forma de actiuni

Cum se calculeaza dividendele?

Adunarea Generala a companiei decide ce parte din profit se repartizeaza ca dividende. Aceasta suma se imparte la numarul total de actiuni, rezultand dividendul pe o actiune. Fiecare actionar isi calculeaza dividendele de incasat inmultind dividendul pe actiune cu numarul de actiuni detinute.

Cum se impoziteaza dividendele?

Aplicarea unei cote de impozitare de 5% asupra veniturilor obtinute din dividende a fost introdusain Codul fiscal din 2016 si vizeaza dividendele distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendele obtinute din Romania de persoane nerezidente.

Avantaje si dezavantaje ale dividendelor

Avantaj: actionarii beneficiaza direct de profiturile companiilor.

Dezavantaj: prin distribuirea de dividende, valoarea actiunii unei companii scade, cu o suma care poate fi mai mare sau mai mica decat valoarea dividendului