Ce sunt dividendele?

Autor: Banca Transilvania

Profiturile companiilor se pot repartiza actionarilor, proportional cu numarul de actiuni detinute.

Partea din profit distribuita actionarilor se constituie in dividende.  😊

Definitia dividendelor:

Parte din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, in raport cu actiunile pe care le poseda.

Tipuri de dividende:

⠀Dividendele platite in bani: sunt dividendele care intra in posesia actionarilor in numerar;

⠀Dividendele platite in actiuni: Aceastea nu sunt dividende, dar pot fi privite ca dividende, intrucat profitul companiei este transmis actionarilor, sub forma de actiuni.

Cum se calculeaza dividendele?

Adunarea Generala a companiei decide ce parte din profit se repartizeaza ca dividende. Aceasta suma se imparte la numarul total de actiuni, rezultand dividendul pe o actiune.

Fiecare actionar isi calculeaza dividendele de incasat inmultind dividendul pe actiune cu numarul de actiuni detinute.  😉

 

Cum se impoziteaza dividendele?

Aplicarea unei cote de impozitare de 5% asupra veniturilor obtinute din dividende a fost introdusa in Codul fiscal din 2016 si vizeaza dividendele distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendele obtinute din Romania de persoane nerezidente.

Avantaje si dezavantaje ale dividendelor:

Avantaj: actionarii beneficiaza direct de profiturile companiilor.

Dezavantaj: prin distribuirea de dividende, valoarea actiunii unei companii scade, cu o suma care poate fi mai mare sau mai mica decat valoarea dividendului.

Ti-a fost util raspunsul?
163
23
Raspuns oferit cu de Banca Transilvania

Intrebare inregistrata cu etichetele