Vezi raspunsul pe intreb.bancatransilvania.ro

Ce este IRCC, ROBOR, EURIBOR sau LIBOR?

Autor: Echipa Banca Transilvania

IRCC, ROBOR, EURIBOR si LIBOR sunt indici de referinta si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si CHF.

  • IRCC  este indicele de referinta pentru creditele in LEI acordate persoanelor fizice, cu dobanda variabila si care, incepand cu 2 mail 2019, conform OUG 19/2019, inlocuieste indicele ROBOR.
  • ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele în lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre B.N.R.
  • EURIBOR sau European Interbank Offered Rate este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda EURO, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente.
  • LIBOR  sau London Inter-bank Offered Rate este indicele care se foloseste in cazul imprumuturile acordate bancilor pe piata londoneza. Este utilizat in principal pentru creditele in USD si CHF.

Daca te gandesti sa iei un credit, poti calcula online ratele lunare in simulatorul de credite BT si apoi afli telefonic daca te incadrezi pentru suma dorita.