Ce este IRCC, ROBOR, EURIBOR sau LIBOR?

Autor: Banca Transilvania

IRCC, ROBOR, EURIBOR și LIBOR sunt indici de referință verificabili și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în RON, EURO, USD și CHF. 

➤ IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobânda variabilă și care, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, înlocuiește indicele ROBOR. 

➤ ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în RON acordate pe piața interbancară și este stabilită de către B.N.R. 

➤ EURIBOR sau European Interbank Offered Rate indică rata internațională a dobânzii interbancare pentru împrumuturile în moneda EURO, adică rata de dobândă la care băncile participante în zona monetară U.E. își acordă reciproc credite pentru a-și finanța operațiunile curente. 

➤ LIBOR sau London Inter-bank Offered Rate este indicele care se folosește în cazul împrumuturilor acordate băncilor pe piața londoneză. Este utilizat în principal pentru creditele în USD (Dolari americani) și CHF (Franc elvețian).

Dacă te gândești să iei un credit, poți calcula online ratele lunare în simulatorul de credite BT și apoi afli telefonic dacă te încadrezi pentru suma dorită. 😊

Ti-a fost util raspunsul?
128
21