Ce este IRCC, ROBOR, EURIBOR sau LIBOR?

Autor: Banca Transilvania

IRCC, ROBOR, EURIBOR si LIBOR sunt indici de referinta verificabili si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in RON, EURO, USD si CHF. 

➤ IRCC este indicele de referinta pentru creditele in RON acordate persoanelor fizice, cu dobanda variabila si care, incepand cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, inlocuieste indicele ROBOR. 

➤ ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in RON acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre B.N.R. 

➤ EURIBOR sau European Interbank Offered Rate indica rata internationala a dobanzii interbancare pentru imprumuturile in moneda EURO, adica rata de dobanda la care bancile participante in zona monetara U.E. isi acorda reciproc credite pentru a-si finanta operatiunile curente. 

➤ LIBOR sau London Inter-bank Offered Rate este indicele care se foloseste in cazul imprumuturile acordate bancilor pe piata londoneza. Este utilizat in principal pentru creditele in USD (Dolari americani) si CHF (Franc elvetian).

Daca te gandesti sa iei un credit, poti calcula online ratele lunare in simulatorul de credite BT si apoi afli telefonic daca te incadrezi pentru suma dorita.  😊

Ti-a fost util raspunsul?
113
16
Raspuns cu de Banca Transilvania