Ce este o plata SEPA?

Autor: Banca Transilvania

Ce este SEPA? 

SEPA (Single Euro Payments Area) este un sistem de plati folosit numai pentru platile in euro fara numerar, disponibil in tarile membre UE si in alte cateva state (Elvetia, Norvegia si Liechtenstein).

Prin intermediul SEPA, platile in euro de la nivel european sunt procesate mai rapid si mai usor.  😉


Ce este o plata SEPA?

O plata SEPA trebuie sa respecte urmatoarele criterii:

 ❶⠀sa fie facuta in euro (transfer credit, debitare directa, plati prin intermediul cardului);

 ❷⠀sa fie facuta in regim normal;

 ❸⠀sa fie ordonata in regim de comisionare SHA (adica taxele sunt suportate de fiecare participant la tranzactie in parte);

Altfel spus, persoana care trimite banii va plati taxa de expediere, iar cel care primeste banii va plati taxa de incasare.

 ❹⠀sa fie facuta catre o banca dintr-o tara care face parte din spatiul SEPA (am explicat mai sus care sunt acestea)  😅


Mai exact, SEPA se refera la transferurile de bani realizate dintr-un cont bancar deschis in euro intr-un alt cont bancar in euro, intre tarile aflate in zona SEPA.  


Se percep taxe pentru platile prin SEPA?

Platile facute prin intermediul SEPA vor fi decontate printr-un sistem special, fara sa mai treaca prin alte banci de corespondenta si sa fie comisionate de acestea. 

SEPA permite tranzactii in euro, iar taxele de transfer sunt foarte mici sau inexistente. La plata (depunere) se poate percepe o taxa, care trebuie sa fie la fel ca cea pentru platile interne.  


Cine poate efectua plati SEPA? 

Platile SEPA pot fi efectuate atat de persoane fizice cat si de companiile care au sedii in mai multe state din Europa.  😉

Ti-a fost util raspunsul?
753
122
Raspuns cu de Banca Transilvania

Tags