Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

App Store
Termenii și condiții

Disclaimer

AI Search este un proiect pilot - în varianta beta - care folosește tehnologia GPT4 pentru a simplifica procesul de căutare și înțelegere a produselor bancare.

AI Search este antrenat să răspundă unor întrebări care au legătură exclusiv cu produsele bancare oferite de BT, însă în anumite situații și în funcție de întrebările adresate, este posibil să răspundă și la întrebări generale. Raspunsurile oferite sunt generate automat si trebuie sa fie utilizate doar in scop informativ. Serviciul poate oferi uneori conținut inexact sau potențial ofensator, care nu reprezintă punctul de vedere al Bancii Transilvania. Sunteți singurul responsabil pentru utilizarea conținutului generat de acest serviciu în orice mod. Nu vă bazați pe acest serviciu pentru sfaturi financiare, juridice sau alte sfaturi profesionale si nu introduceți în acesta date cu caracter personal sau alte informații confidențiale.

Utilizarea AI Search presupune acceptarea Termenilor și condițiilor.

Accesul și utilizarea serviciului implică acceptarea fără rezerve a acestor termeni și condiții. Dacă nu sunteți de acord cu acestea, vă rugăm să nu utilizați acest serviciu. Prin acceptarea termenilor și condițiilor pentru a folosi acest serviciu furnizat algoritmic de un model de inteligență artificială, va asumați întreg riscul în ceea ce privește calitatea, siguranța și performanța acestui serviciu.

Banca Transilvania nu furnizează nicio garanție în legătură cu răspunsurile oferite de acest serviciu.

AI Search furnizează răspunsuri algoritmic și acestea pot conține uneori informații inexacte sau limbaj potențial ofensator. Aceste informații nu exprimă poziția Băncii Transilvania și nu pot angaja responsabilitatea Băncii pentru conținutul oferit.

AI Search nu oferă răspunsuri la întrebări personalizate, astfel încât prin utilizarea acestuia va obligați să nu furnizați și să nu introduceți în mesajele/întrebările transmise niciun fel de date cu caracter personal sau alte informații confidențiale. În cazul nerespectării acestei obligații, prin inserarea unor date personale/informații confidențiale în cadrul AI Search, va exprimați consimțământul pentru prelucrarea acestora în vederea oferirii serviciului (răspunsurilor la întrebările pe care le adresați), precum și pentru îmbunătățirea modelului algoritmic al robotului de către dezvoltatorul acestuia.

Orice informație furnizată de către utilizatori în timpul interacțiunii cu AI Search va fi tratată în mod confidențial, fiind dezvăluită doar unor destinatari care au dreptul și nevoia de a o cunoaște.

Conținutul oferit de AI Search are doar scop informativ.

Utilizatorii sunt responsabili pentru întrebările și mesajele adresate în cadrul utilizării AI Search. Orice abuz sau limbaj neadecvat poate duce la întreruperea interacțiunii.

AI Search nu oferă sfaturi financiare, juridice sau profesionale și nu înlocuiește consultarea unor experți umani sau profesioniști specializați în domeniul respectiv. Utilizatorii nu trebuie să se bazeze pe informațiile furnizate de către AI Search pentru luarea deciziilor.

Banca își rezervă dreptul de a întrerupe serviciul AI Search în orice moment, fără o notificare prealabilă.

Termenii și condițiile pot fi revizuite/ actualizate în orice moment.

Ce este „cursul valutar” (sau „cursul de schimb”)?

Cursul valutar (cursul de schimb) reprezintă prețul unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări. 🌍

Câte tipuri de curs există?

Cursul de referință: la ora 13:00 a fiecărei zile de tranzacționare, BNR cumulează mediile aritmetice a cursurilor de schimb (cotația „BID” / „ASK) ale principalelor 10 bănci din sistem. 

Valoarea rezultată, ca și medie, este publicată pe site-ul BNR și în diverse sisteme (Bloomberg, Reuters ș.a.m.d.), fiind preluat și de mass-media. 📈

Astfel, acest curs nu are o relevanță directă pentru tranzacțiile din timpul zilei. 

Este doar un curs de referință, o cotație „midprice” (medie a „BID” / „ASK), stabilită azi și utilizată a doua zi în înregistrările contabile, din rațiuni fiscale. 🤓


Cursul de piață: se formează la nivel interbancar, în funcție de raportul cerere-ofertă.Care sunt mărimile cursului de piață?

cotația BID (sau cursul de cumpărare): este cursul la care cel care „arată” prețul (în cazul nostru, banca) cumpără valută de bază contra celeilalte valute.

cotația ASK (sau cursul de vânzare): este cursul la care cel care „arată” prețul (în cazul nostru, banca) vinde valută de bază contra celeilalte valute.Care sunt cursurile în funcție de termenul de plată?

Cursul la vedere (SPOT) sau tranzacția FX „tdy” (today); tom (tommorow); spot” (over two days): este o tranzacție de vânzare sau de cumpărare a unei sume într-o valută în schimbul altei valute. 

Cursul de schimb este prestabilit și poate avea 3 date de decontare a tranzacției:

„tdy”: today / astăzi (t+0);

„tom”: tomorrow / mâine (t+1);

„spot”: peste două zile (t+2).


Cursul la termen (FORWARD) sau tranzacția FX forward*: este o vânzare / cumpărare a unei sume într-o valută, în schimbul unei alte valute. 

Tranzacția se operează la o dată fixă în viitor și la un curs prestabilit la data tranzacției, decontarea efectivă a sumelor având loc la data stabilită. 📆

*Ce NU ESTE cotația forward:

⠀așteptarea pieței pentru cursul spot;

⠀indicație sau estimare a cursului spot în viitor.Ce determină variațiile de curs valutar?

Într-o piață liberă, nivelul cursului de schimb este determinat de raportul între cererea și oferta de valută:

⠀o cerere mare de valută duce la o creștere a prețului, rezultând deprecierea monedei naționale;

⠀o ofertă mare de valută duce la scăderea cursului, rezultând aprecierea monedei naționale.


Factorii care influențează cererea și oferta de valută vor avea impact direct în evoluția nivelului cursului de schimb. 💱


Printre cei mai importanți factori de influență asupra cursului de schimb se numără:

acțiuni speculative: intrări / ieșiri de fluxuri monetare de valori mari în termen scurt;

factori politici (exemplu de factori pozitivi: stabilitate legislativă, proiecte pe termen lung);

intervenții ale băncilor centrale în piață: infuzii / retrageri de lichiditate, cumpărări / vânzări de valută;

factori financiari monetari: rata de dobândă practicată în piață, situația balanței comerciale, deficitul bugetar;

factori economici interni: volumul producției, productivitatea muncii, calitatea bunurilor și a serviciilor, puterea de cumpărare ș.a.m.d.;

factori externi: politici (alianțe, conflicte militare), economici (zone de liber schimb, crize economice în zone partenere comerciale) ș.a.m.d.

  • Ultima actualizare

    22.09.2022
Ti-a fost util raspunsul?
52
15