Vezi raspunsul pe intreb.bancatransilvania.ro

Ce inseamna scontare?

Scontarea este operatiunea prin care banca cumpara de la mine creanta, cu valoarea neta a acesteia, percepand o dobanda si un comision pentru transferul creantei. In urma acestui act, banca devine beneficiarul instrumentului de plata, iar eu primesc mai repede valoarea nominala a instrumentului de debit.
Avantaje:

 • Posibilitatea incasarii contravalorii creantelor detinute, inainte de scadenta acestora;
 • Poti sa iti desfasori in continuare activitatea curenta;
 • Rapiditate si operativitate;
 • Fluidizarea platilor;
 • Acoperirea lipsei temporare de disponibilitati;
 • Posibilitatea efectuarii de noi scontari, dupa ce incasez sumele aferente instrumentelor deja scontate;
 • Iti cladesti reputatia unui furnizor puternic, capabil sa ofere relaxat termene mai lungi de plata clientilor tai.

Scenariu:
In activitatea firmei mele apar deseori decalaje intre incasari si plati, resursele financiare fiind temporar diminuate din cauza creditelor comerciale acordate.
Firma mea detine in acest moment doua bilete la ordin in valoare de 100.000 lei, ce urmeaza sa fie incasate mai tarziu. Acestea atesta proprietatea asupra marfurilor livrate si respectiv obligatia de plata a celeilalte firme. Pentru ca am nevoie urgenta de bani sa achit un furnizor doresc sa scontez cele doua bilete. 
Prin urmare firma mea vinde bancii creantele (bilete la ordin) pe care le am asupra partenerilor de afaceri, iar banca accepta scontarea instrumentelor si acorda firmei mele o suma de pana la 100% din valoarea documentelor prezentate.
Pentru ca este o operatiune de creditare, banca analizeaza atat platitorul cat si beneficiarul inainte de acordarea sumei si percepe dobanda pentru aceasta.
Scontarea efectelor comerciale are drept scop mobilizarea creantelor firmei. In acest caz firma mea a obtinut resursele financiare necesare, a intarit increderea colaborarii cu cealalta firma si s-a remarcat ca fiind un furnizor puternic, capabil sa ofere relaxat termene mai lungi de plata clientilor mei.

Cand ar trebui sa ma intereseze o “scontare”?

Atunci cand am urgent nevoie de bani  pentru a plati  furnizorii sau salariile angajatilor sau am de incasat bilete la ordin sau cec-uri de la clientii mei. Banca imi pune la dispozitie contravaloarea sumelor pe care urmeaza sa le incasez prin diferite instrumente de debit (creantele), mai putin valoarea unui comision si a dobanzilor percepute de banca.
Particularitati intalnite la utilizarea facilitatii Scontare 100%?

 • Sunt acceptate la scontare CEC-urile/Biletele la ordin care indeplinesc cumulativ conditiile de eligibilitate stabilite de banca.
 • Documentele care pot fi acceptate pentru acordarea acestui tip de credit sunt doar cecurile barate, biletele la ordin.
 • Desi dupa scontare, firma nu mai pastreaza efectele in portofoliul sau, ea ramane responsabila de evolutia acestora pana la scadenta.
 • Fata de alte forme de finantare, scontarea este o operatiune mai scumpa, punctual forte al acesteia constand in faptul ca firma intra in posesia lichiditatilor cand are nevoie urgenta de bani.

Cum se percepe dobanda, in cazul scontarii?

Dobanda se va calcula si percepe integral, la data rambursarii creditului acordat sau lunar, daca durata creditului depaseste 30 de zile.

Cum functioneaza aceast plafon?

Creditul se acorda sub forma de plafon revolving. Acest plafon asigura banii pentru activitatea curenta a firmei. Poti sconta cecuri si bilete la ordin cu termen de incasare de maxim 180 de zile, de la data la care iti analizam solicitarea, cu conditia sa te incadrezi in durata maxima de valabilitate a plafonului.

Care este valoarea maxima a plafonului?

Valoare plafonului acordat in cazul acestei facilitati variaza in functie de nevoile si de marimea solicitantului.

Pe ce perioada se acorda acest plafon?

Plafonul revolving constand in cecuri si bilete la ordin se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, iar tragerile din plafon trebuie sa se incadreze in durata de valabilitate a plafonului. Utilizarea fiecarui credit se va face in maxim 180 de zile de la aprobarea tragerii.

Pe ce perioada poate fi prelungit acest plafon?

Prelungirea termenului de rambursare pe o perioada de maxim 24 de luni se poate realiza la solicitarea beneficiarului de credit, daca sunt indeplinite criteriile de eligibilitate.

Ce se intampla in cazul refuzurilor la plata?

In momentul in care partenerul tau de afaceri refuza sa plateasca instrumentul de debit, analizam care este soldul creditului acordat de BT:

 • Daca ai in sold o valoare a creditului care sa acopere intrumentul la plata refuzat, doar te anuntam telefonic asupra refuzului la plata.
 • Daca nu ai in sold credit suficient pentru a acoperi instrumentul la plata refuzat te anuntam pentru a acoperi contravaloarea instrumentului refuzat la plata, in maxim 30 de zile de la inregistrarea refuzului.

Pot efectua o noua tragere din plafon daca la tragerea precedenta s-au inregistrat instrumente refuzate la plata?

In cazul in care la tragerea precedenta s-au inregistrat instrumente refuzate la plata, pana la acoperirea instrumentului refuzat, in maxim 30 de zile de la inregistrarea refuzului, orice noua alocare va fi suspendata. Daca ai achitat contravaloarea instrumentului refuzat la plata, atunci poti oricand sa faci o noua scontare.

Produse asociate:

scontare-100-
Banca Transilvania | © Copyright 2018 Toate drepturile rezervate