Vezi raspunsul pe intreb.bancatransilvania.ro

Ce este ROBOR si EURIBOR?

ROBOR, EURIBOR si LIBOR sunt indici de referinta si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si CHF.   ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre B.N.R.

Cum se calculeaza acesti indici?

Aceste rate sunt calculate zilnic, ca medie aritmetica a ratelor de dobânda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate potrivit unor criterii de performanta.

Cate cotatii au indicii ROBOR si EURIBOR?

Indicii cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M. EURIBOR sau European Interbank Offered Rate este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente.

De ce sunt influentati indicii ROBOR si EURIBOR?

Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Conform Ordonantei de Urgenta 50 (OUG 50), bancile sunt obligate sa exprime rata dobanzii variabile sub forma de indice + marja, unde indicele este de tipul ROBOR si EURIBOR.

Ce dobanzi sunt influentate de ROBOR?

Dobanzile variabile in lei care au ca si referinta indicele robor.

Produse asociate:

credite
Banca Transilvania | © Copyright 2018 Toate drepturile rezervate