Vezi raspunsul pe intreb.bancatransilvania.ro

Ce este cursul valutar sau cursul de schimb?

Cursul valutar sau cursul de schimb reprezinta pretul unei unitati monetare din moneda unei tari, exprimat in unitati monetare ale altei tari.

Cate tipuri de curs exista?

Cursul de referinta: la ora 13:00 a fiecarei zile de tranzactionare, BNR cumuleaza mediile aritmetice a cursurilor de schimb (bid/ask) ale principalelor 10 banci din sistem. Valoarea rezultata, ca si o medie, este publicata pe site-ul BNR si in diverse sisteme (Bloomberg,Reuters etc), fiind preluat si de mass-media.
Astfel, acest curs nu are o relevanta directa pentru tranzactiile din timpul zilei.  Este doar un curs de referinta, o cotatie midprice (medie a bid/ask), stabilita azi si utilizata a doua zi in inregistrarile contabile, din ratiuni fiscale.
Cursul de piata se formeaza la nivel interbancar, in functie de raportul cerere-oferta.

Care sunt marimile cursului de piata?

- Cotatia BID sau cursul de cumparare este cursul la care cel care “arata” pretul (in cazul nostru, banca) cumpara valuta de baza contra celeilalte valute.
- Cotatia ASK  sau cursul de vanzare este cursul la care cel care “arata” pretul  (in cazul nostru, banca) vinde valuta de baza contra celeilalte valute.

Care sunt cursurile in functie de termenul de plata?

- Cursul la vedere (SPOT) sau tranzactie FX tdy (today), tom (tommorow), spot (over two days) este o tranzactie de vanzare/ cumparare a unei sume intr-o valuta in schimbul altei valute. Cursul de schimb este  prestabilit si poate avea 3 date de decontare a tranzactiei:
- tdy: today/astazi (t+0)
- tom: tomorrow/maine (t+1)
- spot: peste doua zile (t+2)

  • Cursul la termen (FORWARD) sau tranzactie FX forward este o vanzare/cumparare a unei sume intr-o valuta, in schimbul unei alte valute. Tranzactia se opereaza la o data fixa in viitor si la un curs prestabilit la data tranzactiei, decontarea efectiva a sumelor avand loc la data stabilita.

 

Ce NU ESTE cotatia forward:
- indicatie sau estimare a cursului spot in viitor;
- asteptarea pietei pentru cursul spot

 

Ce determina variatiile de curs valutar?

Intr-o piata libera nivelul cursului de schimb este determinat de raportul intre cererea si oferta de valuta. O cerere mare de valuta  duce la  o crestere a pretului, rezultand deprecierea monedei nationale. O oferta mare de valuta duce la scaderea cursului, rezultand aprecierea monedei nationale
Factorii care influenteaza cererea si oferta de valuta vor avea impact direct in evolutia  nivelului cursului de schimb. Printre cei mai importanti factori de influenta asupra cursului de schimb se numara:

  • factori economici interni: volumul productiei, productivitatea muncii, calitatea bunurilor si a serviciilor, puterea de cumparare etc
  • factori financiari monetari:  rata de dobanda practicate in piata, situatia balantei comerciale, deficitul bugetar.
  • factori politici (ex. de factori pozitivi: stabilitate legislativa, proiecte pe termen lung)
  • factori externi: politici (aliante,conflicte militare), economici (zone de liber schimb, crize economice in zone partenere comerciale) etc
  • actiuni speculative:  intrari sau iesiri de fluxuri monetare de valori mari in termen scurt
  • interventii ale bancilor centrale in piata: infuzii/retrageri de lichiditate, cumparari/vanzari de valuta

Produse asociate:

curs-valutar-spot
Banca Transilvania | © Copyright 2018 Toate drepturile rezervate